Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

La început de an şcolar

Dragi elevi, părinţi, colegi de breaslă,

Dragă familie a Colegiului Naţional “Octavian Goga” din Sibiu,

 

Iată-ne în faţa unui nou an şcolar, care debutează sub semnul preocupării pentru tot ceea ce înseamnă drumul spre o educaţie de calitate, în condiţiile optime pe care, împreună, le putem crea în acest scop care trebuie să ne unească acum, mai mult ca oricând. În această comunitate de peste 2000 de persoane, fiecare dintre noi avem drepturi şi responsabilităţi pe care trebuie să ni le asumăm, pe deplin convinşi că aportul nostru poate aduce un pic mai bine într-o lume care se poate schimba odată cu noi, devenind lumea în care trăim cu plăcere, cu satisfacţia lucrurilor făcute cu profesionalism, implicare şi devotament.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să avem ÎNCREDERE unii în ceilalţi, pentru că această călătorie e esenţială pentru fiecare dintre noi, cei care ne regăsim în această ecuaţie educaţională.

Venim în faţa Dvs. cu o echipă de cadre didactice profesioniste, valoroase, care a aşezat Colegiul în fruntea şcolilor sibiene, cu o administraţie care ştie să preţuiască munca şi nu precupeţeşte niciun efort în a ne asigura tot confortul, cu o viziune deschisă, bazată pe principii solide – respectul, dragostea faţă de meserie, devotamentul, deschiderea spre dialogul fertil, onestitatea şi spiritul de emulaţie, cu o misiune care are la bază atingerea excelenţei în tot ceea ce întreprindem. Ne dorim să ne fiţi alături, dragi părinţi şi elevi, pentru a ajunge victorioşi la capătul drumului spre performanţă şcolară şi  desăvârşire umană.

Cu siguranţă, împreună vom reuşi să menţinem prestigiul istoric al Colegiului şi să scriem noi pagini de istorie în cartea educaţiei de înaltă calitate a Sibiului, alăturându-ne instituţiilor din acelaşi domeniu într-un parteneriat cu scopul asumat prin seriozitate, pasiune şi credinţa în bine.

Dragi părinți care veţi păşi pentru prima oară în marea familie a Colegiului,

Începe o nouă etapă în viața copilului vostru. Încet, încet, el se desprinde de voi și intră în altă lume, în care va fi înconjurat de dragoste, optimism, frumusețe, bunătate și culoare. Nu vă temeți că îi pierdeți, nimeni nu pierde pe nimeni pentru că nimeni nu stăpânește pe nimeni în afară pe propria persoană și de puterea lui de a influența în bine, iar gândul ăsta vă va da forța necesară de a înțelege „părăsirea cuibului”, etapă absolut firească în viața tuturor.
Nu transferați asupra lui experiențele voastre din școală, micile eșecuri sau neplăcerile de atunci. Acelea sunt experiențele voastre, el e un alt om, cu o personalitate în formare, o plămadă pe care voi trebuie s-o dați lumii în stare să ia cele mai frumoase forme, pentru ca, la rândul lor, să-și inițieze semenii, colegii, iar mai apoi copiii, în spiritul cald și bun al plăcerii de a trăi viața și de a se bucura de tot ceea ce aduce nou în acest destin, în această călătorie pe termen lung. Am văzut părinți disperați că vor avea o anumită învățătoare sau anumiți profesori, cel mai greșit lucru.Să știți că nu există dascăli slab pregătiți, ci oameni care nu înțeleg parteneriatul reciproc avantajos care există între elevi, părinți, și cei de la catedră. Cu tact, răbdare și înțelepciune, puteți face astfel încât să îndreptați lucrurile, fără a critica (mai ales în fața copiilor), fără a pretinde că sunteți atotștiutori, fără să defăimați, fără să reclamați.

Imaginea pe care o creați copiilor despre școală, dascăli și învățătură  este HOTĂRÂTOARE pentru soarta lor! Toate sunt trecătoare, mai puțin amintirile elevilor despre școală. Nu uitați că un dascăl aspru poate fi un formator autentic care să insufle copilului Dvs. curajul de a depăși orice bariere, chiar dacă pe moment vi se pare că există o suferință. Ea trece, dar emoția sapă adânc în subconștient. Pentru meseria aceasta, dascălul acela a trecut prin niște ani dificili de învățare, deci lucrurile nu sunt niciodată așa cum le percepeți pe moment.

Copilul asimilează în subconștient toate temerile voastre, chiar dacă nu le verbalizați în fața lor.
Copilul trebuie să învețe de drag cu orice om care îi va sta alături pe drumul educației. Important e să primească cu brațele deschise tot ceea ce este NOU, pentru că aceasta îl va lumina și îl va transforma. Scopul dascălilor este acela de a forma oameni, iar acest lucru presupune tot ceea ce este omenesc, cu bune și rele!
Școala este o bucurie și una dintre etapele esențiale în procesul formării lui ca om. Nu există dascăli slabi, există frica părinților în fața NECUNOSCUTULUI.
Tratați-l cu maturitate și cu încredere, și nu uitați că fiecare om are momentul lui de MATURIZARE, indiferent de dorința voastră de a interveni în acest parcurs.
Deschideți ferestre, nu construiți ziduri!
Școala de plăcere poate însemna și coborâșuri.  Aveţi încredere în şcoala pe care aţi dorit să o urmeze copilul Dvs. şi în cadrele didactice care se pregătesc neîncetat spre a le oferi ceea ce este mai bun în domeniul educaţiei şi al învăţării.
Pregătiți-i pentru școală cu lucruri frumoase, colorate, pe care să le aleagă personal, pentru că plăcerea de a lua în stăpânire lucrurile de care se va servi zilnic se va transfera și asupra plăcerii de a învăța.
Spuneți-le că învățătura înseamnă să descoperi lumea cu zâmbetul pe buze. Notele sunt efectul dorinței conștiente de a fi mai bun, mai valoros, mai frumos spiritual, sunt o cale către creșterea stimei de sine.
În definitiv, aveți un singur lucru de făcut, cel mai important, acela de a le insufla BUCURIA de a trăi orice eveniment cu conștiința PUTERII care există în ei de a face lucruri imposibile.
Non scholae, sed vitae discimus!
Așa să ne ajute Dumnezeu pe toți, părinți, copii, dascăli.

Să aveți un an școlar plin de succes și bucurii!

 

Echipa managerială,

Prof. Alexandra Tischer

Prof. Nicoleta Maier

Prof. Corina Dragoman

 17,835 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.