Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Mihai Văcaru-Sora: “Cred în importanţa educaţiei juridice în şcoală!”

Absolvenţii acestui colegiu se întorc mereu cu gândul bun spre şcoala în care s-au format, iar unii se întorc şi cu… fapta. Mihai Văcaru-Sora, unul dintre foştii noştri elevi eminenţi, un model pentru ceea ce înseamnă formarea şi educaţia în CNOG, a revenit la liceu, de data aceasta în ipostaza de mentor, pregătit moral, intelectual şi spiritual pentru a transmite generaţiei de astăzi care studiază aici dragostea pentru carieră, pentru autoperfecţionare, pentru ţară, pentru adevăr, dreptate şi justiţie, domeniu în care s-a format.

Numele meu este Mihai Văcaru-Sora. Sunt fost elev al Colegiului Național„ Octavian Goga” Sibiu, finalizând studiile aferente specializării Filologie Bilingv Engleză și proaspăt absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca. Tot timpul am fost pasionat de Drept, ca urmare, odată cu absolvirea liceului, pașii mei s-au îndreptat spre facultatea pe care mi-am dorit-o. Asistam la ședințe de judecată dinainte să intru la facultate, am încercat să intru la ședințele de judecată atât ale judecătorilor care profesează în civil, cât și în penal, indiferent de gradul de jurisdicție al instanței. Portalul instanțelor de judecată, acest loc unde am reușit să iau contact direct cu elemente procedurale, a constituit un alt mod prin care m-am apropiat și mai mult de acest domeniu. Înainte de a accede în profesia pe care mi-o doresc, am considerat oportun ca elevii să poată înțelege tainele acestui domeniu fantastic. Educația juridică este benefică, tocmai pentru ca elevii să aprofundeze concepte de:

 1. Organizare judiciară, precum separația puterilor în statul de drept, ierarhia instanțelor și prezentarea instanțelor din județul Sibiu, modalitatea de admitere în fiecare profesie din domeniul dreptului;
 2. elemente de Drept Penal: care este limita fină între licit și ilicit, care sunt principalele organe judiciare care pot lua anumite măsuri, precum și prezentarea, într-o manieră simplificată, a unor infracțiuni la care ar putea fi predispuși, atât în calitate de inculpați, cât și de persoane vătămate;
 3. elemente de Dreptul Familiei: desfacerea căsătoriei, stabilirea filiației, adopția, precum și alte instituții care își găsesc aplicarea zi de zi.

 Înțeleg să mă raliez opiniei fondatorilor educației juridice potrivit cărora, scopul imediat al acesteia este să familiarizeze elevii cu principalele reglementări (legale, statutare și regulamentare) ce se aplică în viața cotidiană.Scopul mediat este să promoveze supremația legii ca o condiție esențială pentru siguranța individului.           

În România, în fiecare an, delincvența juvenilă se manifestă printr-o creștere semnificativă. Aceasta se datorează și necunoașterii anumitor situații care depășesc limita permisă de lege. Susțin necunoașterea situațiilor și nu a legii, deoarece în domeniul Dreptului există  principii care statuează faptul că „Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii” și „Nimeni nu își poate invoca propria turpitudine”. Tocmai acesta este scopul educației juridice: de a preîntâmpina apariția unor astfel de modele comportamentale.

Din perspectiva motivației de a desfășura acest proiect, aceasta este una foarte simplă: mereu mă întorc cu drag „acasă”, așa cum numesc eu acest Colegiu, îmi doresc să pot transmite măcar o parte din pasiunea mea față de Drept,  să îi pot informa pe colegii mei mai mici despre modalitatea de admitere, inclusiv la Facultățile de Drept din țară și, desigur, să le stârnesc interesul și celor care, poate, sunt indeciși cum va arăta drumul lor viitor(ex nunc). Sunt conștient de faptul că trebuie să mă ridic la înălțimea devotamentului cadrelor didactice care au creionat o „arhitectură” fantastică a acestei școli, o arhitectură bazată pe profesionalism, empatie, cunoaștere și dorință de a rămâne în inimile elevilor săi.

Direcțiunea Colegiului „Octavian Goga”, precum și cadrele didactice care își desfășoară activitatea, au înțeles importanța cunoașterii acestor domenii, încât, au primit cu brațele deschise, acest proiect care urmează să se desfășoare.Colegiul este renumit prin faptul că își dorește ca elevii să dobândească o cultură generală vastă, astfel încât, prin aceste ore, noi urmărim dezvoltarea cunoștințelor lor, precum și cunoașterea drepturilor, libertăților și obligațiilor. Educația juridică se va preda într-o manieră cât se poate de accesibilă, pentru o bună înțelegere. Pe lângă această bună colaborare cu cadrele didactice, pentru prezentarea părții practice a acestui domeniu, vor participa la anumite ore, profesioniști din domeniu, specializați în diferite ramuri ale acestuia: judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu, grefieri din cadrul Judecătoriei Săliște și avocați din cadrul Baroului Sibiu. Le mulțumesc pe această cale pentru dorința de a se implica în acest proiect și de a-l transforma în ceva notabil.

Sunt foarte nerăbdător să particip la orele fiecărei clase, începând cu data de 9 noiembrie. Cu siguranță, va fi o experiență foarte interesantă, din care voi avea de învățat multe.

În încheiere, aș dori să readuc în lumină ceea ce Seneca afirma în urmă cu mult timp: „O parte a virtuții constă în învățătură, alta în exercițiu, trebuie de o parte să înveți, pe de alta să întărești prin practică ce ai învățat”.

O profesiune de credinţă şi onoare, aşa cum se cuvine unui absolvent de Goga care şi-a înţeles menirea şi, terminându-şi studiile, s-a întors la clasă, pentru a deveni, la rândul lui, un transmiţător de energie intelectuală pentru adolescenţii care îşi caută şi ei rostul. Într-o perioadă atât de frământată şi situată sub semnul impredictibilităţii, Mihai Văcaru-Sora ne-a demonstrat, prin orele pe care le-a ţinut în faţa elevilor de liceu, că performanţa nu e un cuvânt gol de conţinut pentru noi, cei care ne-am devotat acestui colegiu, ci este însăşi esenţa menirii noastre de dascăli, obiectivul fundamental al viziunii noastre despre educaţie.

E un alt moment pe care îl apreciem şi de care ne bucurăm peste măsură, şi sperăm că astfel de iniţiative vor continua, pentru că nu doar în Sibiu şi în alte oraşe din ţară, dar şi în străinătate există absolvenţi care au dus mai departe faima instituţiei noastre, devenind profesionişti excepţionali în domeniile lor. Îi aşteptăm cu braţele deschise, pentru că nimic nu e mai important pentru tânăra generaţie decât să aibă în faţa lor modele autentice care au reuşit în viaţă, semn că învăţătura poate duce oamenii la succes, acolo unde se poate spune, fără tăgadă, “omul sfinţeşte locul”.

 • Ora de educație juridică a fost un prilej pentru a afla mai multe despre sistemul juridic din țară noastră, dar și despre ce implică profesiile din acest domeniu. Am fost impresionată de cât de pregătiți au fost cei doi invitați și mi-a plăcut faptul că au adus cu ei și ținutele purtate de judecători și grefieri.
 • Dedicatie, profesionalism, pasiune, responsabilitate sunt cuvintele prin care apreciem prestaţia lui Mihai Văcaru-Sora la ora de educatie juridica tinuta la clasa a XII-a D.
 • Ora de astăzi mi s-a părut foarte utilă pentru cei interesați de drept, am aflat informații noi și folositoare.
 • Doresc să vă comunic faptul că mie mi s-a părut foarte practic ceea ce ne-a fost prezentat astăzi în ora de dirigentie. Chiar dacă nu am luat până acum în calcul facultatea de drept, cu siguranţă va fi o opţiune de acum înainte. Cei doi absolvenţi ai facultăţii de drept mi-au atras atenţia prin intermediul prezentării ocupaţiei de grefier, dar si datorită seriozităţii cu care ne-au explicat câte răspunderi avem dupa ce împlinim vârsta de 18 ani.
 • A fost o oră interesantă, interactivă,din care am învățat și am înțeles mai bine multe lucruri.
 •  Ora cu domnul Mihai Văcaru-Sora mi s-a părut una dintre cele, dacă nu, chiar cea mai interesantă și mai folositoare ora de curs dintre toate! Informația a fost foarte utila, explicata astfel încât sa fie înțeleasă și ținuta minte! Subiectul este unul foarte interesant și important, deoarece sunt expuse situații din viața de zi cu zi împreuna cu procedeul prin care se rezolva și repercursiunile faptelor săvârșite! Mi-as dori cât mai multe ore de acest fel, poate chiar in mai multe domenii!
 • Ora de astăzi de opțional la care a fost Mihai Văcaru-Sora mi s-a părut foarte captivantă, mai ales pentru că am aflat lucruri pe care nu le știam până ce Mihai nu a discutat despre ele si nu le-a explicat. Explicațiile au fost pe înțelesul meu și mi-a fost ușor să țin pasul cu ceea ne prezenta. Un lucru nou pe care l-am aflat este că, dacă ești martorul unei crime spre exemplu, și nu sesizezi poliția, vei fi și tu la rândul tău sancționat și vei avea cazier.
  A fost o experiență plăcută și chiar mi-ar plăcea să aflu mai multe despre educația juridică.

E o invitaţie care sperăm să ajungă la cât mai mulţi absolvenţi de Goga!

 

 

 7,124 total views,  1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.