Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial)
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

“Le-aş spune astfel: dacă doriţi să experimentaţi cu adevărat “viața de liceu”, alegeţi CNOG Sibiu!”

Iată-ne la ora schimbului dintre generaţii! Mai e puţin până la momentul în care absolvenţii de clasa a opta vor completa fişele cu opţiunile pentru liceu, iar „seniorii” vor intra la prima probă a bacalaureatului – limba şi literatura română. E vremea chestionarelor de feedback, aşa că, odată cu încheierea anului școlar, elevii claselor a douăsprezecea au fost invitați să reflecteze la cei patru ani petrecuți în cadrul Colegiului Național Octavian Goga și să ofere câte informații referitoare la activitățile instructiv-educative, la oportunitățile de învățare și dezvoltare personală, la îmbunătățirea nivelului de satisfacție a elevilor, dar și să dea câteva sfaturi viitorilor boboci. Predarea de ştafetă înseamnă, mai mult decât orice, o punte de legătură care leagă generaţiile acestei şcoli, şi care, odată construită, va consolida prestigiul ei.

În topul preferințelor elevilor trebuie să includem, în primul rând, calitatea personalului didactic. Elevii au apreciat că profesorii sunt foarte bine pregătiți și empatici, că au un mod de predare eficient și practic, adaptat la necesitățile clasei, lecțiile având un caracter transdisciplinar. De asemenea, deși orele au implicat multă seriozitate și studiu, elevii le-au perceput ca pe un mediu sigur, în care s-au putut exprima liber și au putut învăța cu drag.

Mi-a plăcut empatia oamenilor și modul în care se raportează unii față de alții, astfel reușind să creeze un mediu plăcut în care să putem învăța.”. (răspuns anonim)

Consider că acest colegiu reprezintă tot ceea ce este necesar pentru a forma nişte elevi model.” (M. A-M.)

Mi-a placut colectivul, cadrele didactice, pe scurt- totul. În Goga toată lumea se implică în ceea ce face.” (B. L.)

Consider că, fiind la Goga, am avut parte de cea mai bună instruire. Perioada aceasta de 4 ani m-a maturizat si mi-a schimbat total modul în care vedeam lumea.” (B.P)

Mi-a plăcut modul de predare al aproape tuturor profesorilor din CNOG, deoarece în timpul predării aceștia îmbinau materia din programă cu povești și lecții de viață legate de lecția pe care aceștia o predau, făcând astfel învățarea mult mai ușoară, ba chiar odata cu terminarea orei, noi, elevii, putând să plecăm acasă cu lecția învățată.” ( D. B.-G.)

Pentru majoritatea elevilor, școala a devenit o a doua familie. Numeroase elemente au creat o comunitate puternică a goghiștilor– de la colectivul clasei, văzut ca un mediu competitiv ce oferă o mare posibilitate de dezvoltare personală, atât academică, cât și socială, la melodiile difuzate de radioul școlii, la salutul prietenos al domnului Mirel înainte de începerea orelor.

„Pentru mine a contat mult faptul că nu m-am simtit niciodată singură, am simtit că toți suntem în aceeași barcă și avem același țel. Goga m-a disciplinat, m-a învățat cum să învăț singură, m-a învățat să fiu responsabilă și să îmi  iau în serios statutul de elev, fie că vine vorba de ora de desen sau de limba română. (V. A.)

În ceea ce privește viața la CNOG înainte de pandemie, conta foarte mult faptul că unele ore deveneau interactive în sala 30. Absolut totul de dinainte te făcea să te simți foarte bine intr-o zi de școala, radioul de pe hol, faptul că domnul Mirel ne ura succes la fiecare test, atmosfera de pe holuri, balurile.” (răspuns anonim)

Un alt punct forte numit de elevi a fost cel al activităților extracuriculare și extrașcolare. Aceștia au apreciat implicarea profesorilor în numeroase proiecte naționale și internaționale, schimburi de experiență, concursuri, competiții, olimpiade. Această varietate largă de proiecte și activități inedite au lăsat un impact puternic asupra elevilor:

Oportunitățile aduse de colegiul nostru au fost foarte diverse, începând cu excursii în Europa, parteneriate cu liceele europene, până la interacționarea cu noi culturi și oameni. Aceste activități ne-au ajutat foarte mult la dezvoltarea noastră pe plan emoțional și psihologic.” (B. A.)

„Am apreciat foarte mult deschiderea europeană pe care o are școala noastră, în special prin prisma schimburilor de experiență Erasmus+, conferințele Ted sau diversele evenimente și conferințe din sala 30 la care am participat de-a lungul liceului. Fără ezitare, pot spune că liceul m-a modelat, m-a maturizat și mi-a deschis uși noi, atât academic cât și social.” (răspuns anonim)

Urmează, apoi, folosirea tehnologiei pentru a preda interactiv, chiar si în context pre-pandemic, biblioteca bine dotată, accesul la tehnologie și laboratoare, dar și învățarea într-un mod plăcut și riguros a limbilor străine.

„Învățarea în profunzime a limbilor străine, deși sunt pe profil real, de asemenea, liceul a avut un impact pozitiv pentru mine, deoarece am învățat atât de la profesori cât și de la elevi, de la colectiv.”(răspuns anonim)

„Câteva dintre punctele forte ale CNOG ar fi: predare interactivă, dezbateri deschise, invitați speciali, activități extrașcolare și extracurriculare, instrumente inedite de predare, datorită tehnologiei, laboratoare și bibliotecă bine dotate, personal amabil.” (răspuns anonim)

În cadrul aceluiași formular de feedback, absolvenții au fost întrebați ce schimbări ar trebui să fie implementate în vederea îmbunătățirii activității și a nivelului de satisfacție. Au dat dovadă de mare pragmatism, spunând că și-ar dori cât mai multe activități extrașcolare si extracurriculare, mai multe ore de consiliere pentru alegerea profesiei, introducerea unor noi opționale care să dezvolte competențe practice.

„Ar trebui implementate ore de educație financiară mai detaliate și ore de educație civică pentru a fi pregatiti elevii mai bine pentru viitor, din punct de vedere al integrării în societate..” (răspuns anonim).

„Să fie organizate mai multe activități extra în care să fie implicați toți elevii și profesorii, iar atmosfera să fie relaxantă, degajată, pe lângă orele de curs.” (răspuns anonim)

Nu în ultimul rând, elevii au oferit câteva sfaturi viitorilor boboci. I-au felicitat pentru alegerea făcută, i-au încurajat să îmbine în mod echilibrat orele petrecute la școală cu timpul liber, să se implice cât mai mult în activitățile oferite de colegiu și în cadrul colectivului de elevi, să se bucure de anii frumoși pe care îi vor petrece în Goga.

Să își asculte inima. Dacă aleg Goga, să se pună pe învățat, că e jale dacă nu.” (B.P)

“Să nu își facă griji că va fi prea greu, deoarece o să fie multe persoane care îi vor ajuta pe parcursul    anilor de liceu și vor lega prietenii frumoase în acest liceu.”

Le-aş spune astfel: dacă doriţi să experimentaţi cu adevărat “viața de liceu”, alegeţi CNOG Sibiu!” (D.F.)

Le-aș sugera să fie activi la ore și să prețuiască dinamica cursurilor interactive. Cred că ar fi ideal să învețe să construiască și să mențină un echilibru între viața personală și cea școlară și să studieze constant, pentru a-și păstra intactă setea de cunoaștere și a-și ușura munca în procesul de pregătire pentru examenul de bacalaureat. De asemenea, i-aș sfătui să încerce să creeze raporturi apropiate de bună înțelegere cu colegii și să facă eforturi să se cunoască, împrietenească sau tolereze. Mai mult, cred că ar fi spre beneficiul lor să se intereseze de activitățile de grup, cluburile de interese și competițiile existente în CNOG și să fie cât mai implicați în acest sens..” (răspuns anonim)

„Să nu regrete niciodată dacă fac aceasta alegere, deoarece profesorii sunt pregătiţi pentru a face față oricăror cerințe. Liceul are oportunități pentru aproape orice carieră, așa că va reuși sa pună bazele unui viitor strălucit…” (S. S.)

„Le-aș spune să participe la schimburile de experiență cu liceele din alte țări, în excursii și să profite de anii liceului, deoarece sunt cei mai importanți în dezvoltarea noastră ca adulți.” (B. A)

„Tratați lucrurile cu seriozitate. Nu chiuliți. Faceți-vă treaba, chiar dacă nu vă convine, pentru că o să vă ajute în viață. Învățați să fiți oameni serioși, pe care alți oameni să se poată baza cu încredere. Fiți prezenți și cu mintea când sunteți la ore, nu doar fizic. Fiți punctuali, pentru că este o virtute mult apreciată. Creați legături, prietenii, interacționați cu tinerii în plină dezvoltare alături de care veți petrece 4 ani din viața voastră. Rețineți numele dascălilor care au predat la clasa voastră și salutați-i și când îi vedeți pe stradă. Întreceți-vă constructiv între voi, dar miza să nu fie “Cine are cele mai mari note din clasă”, ci “Cine știe cele mai multe și mai utile lucruri din clasă.” Învățați-vă să vorbiți elevat,  nu ca de la ușa cortului. Nu faceți ce face majoritatea doar de dragul de a vă integra mai ușor; dacă nu vă simțiți confortabil voi cu voi înșivă făcând acel lucru, atunci nu îl faceți doar de dragul amuzamentului altora. Nu vă împărțiți pe “bisericuțe.” Comunicați: băieți cu fete, fete cu băieți. Sunteți cu toții frumoși și speciali. Nu vă irosiți timp prețios simțind că nu sunteți îndeajuns de buni, îndeajuns de frumoși, îndeajuns de inteligenți. Pentru că deja sunteți. Nu uitați că și profesorii sunt oameni. Nu judecați o carte după copertă. Căutați să fiți fericiți în tot ceea ce faceți.” (răspuns anonim)

Oriunde aţi fi, dragi absolvenţi, gândul nostru vă luminează drumul în fiecare clipă, fiindcă sunteţi o părticică însemnată din noi, cei lângă care aţi petrecut 4 ani de învăţătură! Cu siguranţă, examenul care vă aşteaptă nu este decât prilejul fericit de a împlini rostul nostru ca profesori şi maturitatea voastră ca discipoli! Fie ca aripile voastre, întinse spre orizont, să se înalţe în cuvintele pe care le aşterneţi, începând de mâine, pe foile albe care vă vor primi şi vor da eforturilor voastre valoarea binemeritată!

Iar celor ce vor veni, le spunem că nu vom precupeţi niciun efort spre a-i face să se simtă “ai noştri”, iar drumul lor să primească un viitor al încrederii, al conştiinţei şi al pasiunii pentru carte!

Bun venit în grupul de alumni al Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu!

 

Cu mulţumiri pentru redactare, prof. Mădălina Spulber!

 14,731 total views,  6 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.