Elevii Colegiul Național „Octavian Goga” au avut parte de o activitate anti-drog deosebită, urmărind un spectacol provocator și de mare impact pentru tineri.
Piesa de teatru Van Dan. 10 ani de sânge murdar este un spectacol jucat de actorul Vali V. Popescu, având la bază un text scris de Dragoș Călin, care semnează și regia artistică. Regia tehnică a fost asigurată de Cătălin Florea iar decorul de Eliza Labancz.
Textul spectacolului este inspirat din experiența reală a unui fost dependent de droguri, Răzvan Dan Dragu, care a găsit puterea de a depăși perioada de adicție și care speră că povestea sa poate avea un rol determinant în transmiterea unui puternic mesaj anti-drog adresat tinerilor.
În sala festivă de la Colegiul Național „Octavian Goga” au avut loc două reprezentații ale acestui spectacol, la care au participat un număr de peste 150 de elevi din 6 clase de a IX-a și a X-a, în data de 27 mai 2024. Evenimentul a fost organizat în baza unui protocol de colaborare între Teatrul Național Aureliu Manea din Turda, Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sibiu, și face parte din proiectul „Ai puterea de a spune NU!”, co-finanțat de Consiliul Județean Sibiu prin Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Micu.
Vizionarea spectacolului de teatru a fost urmată de o serie de discuții libere la care au participat elevii spectatori, cu scopul conștientizării mesajului anti-drog transmis prin actul artistic, în vederea prevenirii și combaterii consumului de droguri.
„Piesa prezintă realitatea dureroasă, sfâșietoare și de multe ori șocantă a consumului de droguri dar și reflecțiile celui dependent, accentuând mecanismele psihologice ale dependenței. Un demers educativ care transmite tinerilor, într-un mod emoționant, că în consumul de droguri prima doză este începutul sfârșitului, de foarte multe ori.” (prof. consilier școlar Simona Crăciun)
Mai jos puteți citi câteva dintre impresiile transmise de elevii participanți la activitate:
„Acest spectacol a avut un impact pozitiv asupra mea, făcându-mă să conștientizez pericolul drogurilor. Mesajul a fost recepționat mult mai ușor de către noi, publicul, datorită faptului că actorul s-a apropiat foarte mult de noi. Această activitate a fost cu mult diferită față de celelalte, într-un sens pozitiv, fiindcă ni s-a prezentat o adevarată poveste de viață.” (D.B, clasa a 10-a)
„Am fost impresionată de talentul domnului Vali Popescu, dar și de modul în care a reușit să ne transmită povestea lui Răzvan astfel încât să trăim fiecare emoție. Din punctul meu de vedere, un astfel de spectacol va ajunge la inimile tinerilor mult mai ușor, mult mai profund. Datorită acestui spectacol am vazut adevărata față a consumului de droguri și cum ne putem distruge viața doar printr-o simplă încercare. Felicitări celor ce au creat spectacolul Van Dan, celor ce au dat viață unei povești atât de întunecate, din care am reușit să învățăm atât de multe lucruri!” (S.M, clasa a 9-a)
„Printre cele mai bine realizate și bune spectacole/lecții “antidrog”. Foarte frumos și bine realizat, cu o poveste foarte captivantă, mai ales pentru tineri. Domnul Valentin Popescu a făcut tot spectacolul.” (I.V., clasa a 10-a)
„Din punctul meu de vedere este cea mai bună abordare a acestui subiect sensibil. Deși ne este povestit zilnic de aceste probleme, în diferite forme, spectacolul te absoarbe complet într-o poveste relativ neplăcută. În sfârșit o abordare care atinge inimile și mințile oamenilor. Mulțumim!” (A.C. , clasa a 10-a)
„Activitatea a avut un impact asupra mea, fapt ce înseamnă că am înțeles ce a vrut sa exprime actorul. Actorul și scena în sine au făcut ca spectacolul să fie unul de neuitat și să fie si o bună lecție de “cum să nu îți trăiesti viața.” (A.S, clasa a 10-a)
„Spectacolul a fost, cred, singura metodă care chiar a reușit să impacteze mai mulți dintre cei prezenți și a fost printre puținele măsuri de combatere care au reușit să trezească niște întrebări mai serioase asupra consumului de droguri în rândul nostru. Datorita lipsei de cenzură și per total a modului în care a fost jucată piesa de teatru am fost ancorați toți în poveste.” (R.H, clasa a 10-a)
„Piesa de teatru pe care am vizionat-o azi a avut un impact puternic emoțional asupra mea, deoarece am avut cunoștințe care au trecut prin asemenea situații. De asemenea, mi s-a părut interesant să mai aud încă o poveste a unei persoane care a trecut prin așa ceva, deoarece m-a motivat și mai tare să nu mă ating niciodată de droguri.” (A.M, clasa a 10-a)
Credit foto: Eva Titu, 12A
5,264 total views, 3 views today
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
„Am năzuit cu toții să ne ațintim privirile spre cer, dar având picioarele bine înfipte în pământul țării.” - Octavian Goga
Misiunea pe care Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și-a asumat-o de-a lungul întregii sale existențe are în centru obiectivul performanței: „Şcoala noastră asigură elevilor, printr-o educaţie de calitate, dezvoltarea aptitudinilor intelectuale şi formarea competenţelor - cheie care să le permită integrarea cu succes în societatea cunoaşterii.”
Colegiul Național „Octavian Goga” este membru al Alianței Colegiilor Centenare.
@CNOG Sibiu 2020
Wonderful Theme
Leave a Reply