Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Acasă în România

Acasă în România

Pentru mine, patria reprezintă țara în care pot fi loială propriei personalități fără a-mi fi frică de prejudecăți, locul în care mă simt acasă.

     ,,Acasă” sugerează lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. În opinia mea, aceasta ilustrează locul pe care, odată ce îl părăsești, știi că îți va lipsi. Acasă nu este  reprezentat doar de un loc, ci și de persoanele care au darul de a umple golul încăperilor reci și stinghere. Ele pot fi persoane pe care le iubești, nu doar din familie, cât și foști necunoscuți a căror iubire purtată în sufletele lor poate fi, uneori, mai presus decât sângele. Pentru mine, acasă este România.

     Dintre toate cele 193 de țări recunoscute de ONU în lume, sufletului meu i-a fost arătat drumul spre România, spre un stat care, pentru necunoscători, nu are nici o importanță, însă eu știu că are. Această țară de dimensiuni mai mici în raport cu marile puteri ale lumii  a reușit să-mi ofere lucruri pe care știu că nu le-aș fi primit în acest mod în nici un alt loc de pe glob; mi-a oferit adăpost în zilele ploioase, hrana necesară, o familie, o educație, un scop, un vis, o viață. Mulți critică aspecte ale casei mele, însă nu văd că este și a lor și că, pentru a ajunge un model printre casele mari ale lumii, redecorarea trebuie să înceapă din interior.

     Sunt onorată să spun că România este țara, casa mea, și sper ca, în timp, cât mai multe persoane să se mândrească cu asta. (Chițiș Melissa, IX E)

Ce este România pentru mine?

Ce înseamnă România pentru mine? Acasă, si mereu va însemna asta. Este țara unde m-am născut, unde am făcut primii pași, și unde mi-am trăit ultimii 15 ani.

România este singurul loc pe care îl pot numi acasă. Poate să fie cea mai frumoasă țara, cu cele mai bune condiții și cei mai buni oameni, însă nu voi putea niciodată sa numesc alt loc acasă. Când eram mic, auzeam o multitudine de păreri si idei despre România, majoritatea fiind negative. Nu pot spune că acest lucru nu m-a influențat, dar acum pot conștientiza faptul că România este mai mult decât granițe și idei preconcepute. România înseamnă Istorie. Ferdinand, Cuza, Ștefan cel Mare, Viteazu, toți au luptat pentru țara lor. România înseamnă curaj și voință, independență și onoare. Mihai Eminescu, Ion Creangă, Tudor Arghezi, Slavici, Rebreanu, sunt cei ce și-au iubit țara din plin, până la moarte. România înseamnă IUBIRE.

România înseamnă tradiții, obiceiuri, cultură. Lumea a început să uite  asta. Suntem mult prea ocupați de treburile noastre.. Dispar tradiții, oamenii nu mai văd ce se află în fața lor. Toți vor să plece in străinătate, să le fie mai bine, și să uite de țara lor. Suntem români, dar nu patrioți. Schimbarea începe de la mine, de la tine, putem îndrepta asta. (Mustață Cristian, IX E)

Noi suntem România!

*

Țara mea

Țara mea este frumoasă și foarte valoroasă. Este un loc plin de istorie. A fost martoră la atâtea acte de vitejie ale unui popor curajos și triumfător. A trecut prin războaie, conflicte și diferite forme de conducere. A fost cândva dezbinată, dar unită din dorința arzătoare a românilor – popor care a crezut în unitate, suveranitate și libertate.

România este casa mea. O casă mai mică, frumoasă, dar neîngrijită, de multe ori ignorată, cu proprietari majoritar nepăsători. Însă, undeva arde o flacără mică, care are nevoie doar de un imbold. Apoi va crește, treptat și va căpăta o strălucire orbitoare, împreună cu o degajare enormă de energie ub formă de căldură, resimțită în jur.

Țara mea înseamnă pentru mine mai mult decât locul natal. Ea reprezintă un amestec de istorie, sentimente și vise ale unei națiuni puternice, ce poate inspira generații viitoare. Cred că România înseamnă mai ales spiritul poporului său, fără de care nu ar fi existat. (Anastasia Rusu, IX E)

Foto credit: Eli Sandu

De ce pleci, române?

Române, frumos mai ești!
Spune-mi, unde vrei să pleci?
Dacă țara o părăsești
Ce crezi tu c-ai să găsești?

Munții, văile-ți sunt casă
Podișurile-ți sunt masă
Izvorul îți e fereastră
Și câmpia ți-e nevastă.

Să mulțumești soldaților,
Să te închini strămoșilor
Căci vitejește au luptat
Și de durere au uitat.

Române, să porți cu tine
Așa cum știi tu mai bine
Dragostea de patrie.
Țara nu te va uita
Nici tu să n-o uiți pe ea.

(Aura Cerpac, IX E)

*

Dintr-un brăduț uitat de lume

Răsună o elegie peste culme:

Cheamă cucul feciorii și fetele

Să vadă iarăși de acasă stelele.

Carpații se înalță, poate reușesc

Să deslușească pe unde românii călăuzesc.

Dunărea îi strigă, numai de-ar putea

Pe valuri să-i apuce cu dragostea.

Părinții, frații, preoții

Cu dor de senin și-n suflet emoții

Pe petale de flori îi întâmpină

Pe români acasă, în lumină.

Ziua Națională, simbol al virtuții

Ne aduce pe noi împreună,

Pentru o patrie unită și creștină

La mulți ani, iubită Românie!

Știrbeți Sonia, IX E

*

Țara noastră

Țara noastră este locul în care ne-am înrădăcinat cu iubirea față de patrie. Bogăția României se ascunde atat în popor, cât și-n pământ. Trecutul nostru atât de glorios ne-a dat puterea să rămânem un popor falnic printre națiuni și ne-a determinat să iubim cu tot sufletul pământul românesc, așa că hai să ne ridicăm frunțile împotriva răului și să ne luptăm cu cei ce râvnesc ceea ce e al nostru și cu cei ce ruinează ce ne aparține! (Măniuțiu Briana, IX E)

*

Dragostea față de țara mea

Dragostea pe care o port cu mândrie față de patria mea nu poate fi explicată sau măsurată în cuvinte. Toată această mândrie și admirație o exprim tot timpul dar în special în Ziua Marii Uniri. Momentul de grație, când pe data de 1 decembrie 1918, a avut loc unirea Transilvaniei, Crișanei și a Maramureșului cu România. Iubirea, respectul și prețuirea  pe care o am pentru țara noastră și toți eroii care și-au sacrificat viața pentru ea și au slujit patria până la capăt, sunt nemărginite. Dragostea purtată pentru limba vorbită, istoria țării mele și locul unde m-am născut, nu poate fi măsurată sau definită.

Cu toții ar trebui să ne iubim țara și să fim mândrii de ea și de toată cultura ei. De asemenea ar trebui să arătăm asta zilnic, nu numai de 1 decembrie! (Ihu Paula, IX E)

 

 7,322 total views,  4 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.