Tel. 0269.210082
colegiul.goga.sb@gmail.com

Proiectul internațional Plato – “Cooperation Across Borders”

Proiectul internațional Plato – “Cooperation Across Borders”, având ca temă egalitatea de gen, o problemă de mare actualitate în civilizația zilelor noastre, s-a desfășurat în perioada 6-15 octombrie. Locul de întâlnire a celor 4 țări partenere (Germania, România, Ucraina, Danemarca) a fost în localitatea Asnaes, Danemarca. La activitățile de anul acesta au participat elevi din cadrul  Colegiului Național ”Octavian Goga” , ai Colegiului Național Gheorghe Lazăr și ai “Liceului de Arte”, parteneri de 21 de ani.

În cele șapte zile ale mobilității, elevi și profesori au colaborat la realizarea unor prezentări pe diverse teme conexe egalității de gen, răspunzând unor întrebări legate de șansele pe care femeile sau bărbații le au în carieră, în mediul de business, în sport, media, cinematografie, în industria muzicală, despre modul în care se impart responsabilitățile și se iau deciziile în familie, aducând argumente din propria experiență culturală sau educațională. În afara acestor dezbateri, care au ocupat cea mai mare parte a timpului, gazdele au inițiat o seară de socializare, în care fiecare echipă a prezentat un program artistic cu specific national, excursii în natură (la unul dintre cele mai cunoscute parcuri ecologice (Geo Park) din apropierea localității în care funcționează Colegiul Odsherred, o prelegere cu conținut științific susținută de Lotte Seide Mortensen, profesor universitar la  Universitatea  Roskilde, o vizită la Copenhaga, capitala țării, unde oaspeții străini au putut lua contact direct cu valorile culturii și ale civilizației daneze, așa cum au fost ele conservate de-a lungul timpului, în Muzeul Național sau în spațiul public.

Astfel, proiectul a oferit o experiență intelectuală deosebită, ridicând probleme de anvergură ale societății contemporane și găsind, prin dezbatere, soluții viabile în ceea ce privește implicarea activă în lupta pentru eradicarea discriminării de gen (având în vedere faptul că produsele finale vor fi prezentate în cadrul școlilor și al comunității locale), o experiență culturală, datorită schimbului de informații despre tradițiile și obiceiurile țărilor participante, și, nu în ultimul rând, o experiență socială, benefică tinerilor, care au legat prietenii pe viață.

“Pentru mine a fost o experiență care mi-a schimbat modul de gândire. Am văzut și experimentat cultura daneză, diferentele dintre tara noastra si tara gazda. Am legat relatii strânse cu elevii din celelalte țări si am putut observa relația pe care aceștia o au în cadrul școlii cu profesorii. Mi-am dat seama că nu trebuie să fiu legata de țara natală și că trebuie să am curajul să ies în lume, pentru a putea experimenta lucruri noi, care să mă ajute în propria evoluție. ” –Seprodi Csilla

“Această experiență a fost una de neuitat, nu doar din cauza culturii țării în care am petrecut acele minunate zile, ci și din cauza oamenilor cu care am legat prietenii, cred că pentru întreaga viață. Danemarca este o țară mica, dar fascinantă prin felul de a fi al oamenilor și prin civilizația ei cu rădăcini ancestrale.”-Vasiliu Sonia

”Un proiect international este o șansă pe care școala ne-o oferă de a ieși din granițele binecunoscute și de a vizita locuri noi, încărcate de istorie, cu un farmec aparte. Ospitalitatea, felul deschis de a fi al colegilor din străinătate, relațiile calde pe care le au în cadrul familiei și al colegiului, m-au făcut să înțeleg importanța învățăturii și a stimei de sine cu care trebuie să ne prezentăm în colectivitate, nu numai în țara noastră, ci și față de cei străini, cu care suntem deopotrivă. Egalitatea de gen este o problem serioasă, care ne-a deschis foarte multe perspective în înțelegerea lumii de astăzi.” ( Mara Coracioni)

 

Articol preluat din ziarul Sibiu 100%. Pentru a citi articolul, click aici

 3,962 total views,  3 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.