Prima întâlnire virtuală din cadrul proiectului Erasmus+ MOV.I.E.S. a debutat în data de 5 mai 2021 şi a implicat colaborarea unui grup de 60 de elevi şi 15 cadre didactice din Colegiul Naţional “Octavian Goga” cu partenerii lor din alte 4 ţări europene: Italia, Macedonia, Portugalia, Turcia. Proiectul Erasmus+ “MOVe on to dIgital and be EuropeanS” (MOV.I.E.S) beneficiază de finanţare europeană în cadrul Programului Erasmus +, Acţiunea Cheie 2.
În prima parte a proiectului, desfăşurat în anii şcolari precedenţi, elevii au analizat și au realizat filme de scurt metraj (ficţiune şi documentare) pe teme sociale, de interes pentru tineri. Materialele realizate de elevi pot fi vizualizate pe site-ul proiectului, https://www.movieserasmus.eu/.
În acest an școlar, din cauza situaţiei pandemice, elevii nu şi-au putut întâlni partenerii în mod direct, dar în perioada 5-8 mai 2021 a avut loc o întâlnire vituală care a continuat activităţile din anii precedenţi, organizată de instituţia din Portugalia. Scopul întâlnirii a fost realizarea unui ultim film documentar pe tema pandemiei.
Elevii au avut şansa să se cunoască şi să înveţe împreună despre realizarea documentarelor sub îndrumarea regizorului şi profesorului de arte vizuale Paulo Pinto de la ADEMINHO/Escola Profissional do Alto Minho Interior din Paredes de Coura, Portugalia. Participanţii au aflat care sunt etapele de urmat în cazul realizării unui documentar, ce reguli trebuie respectate în cazul filmării unor scene folosind telefonul mobil precum şi ce tipuri de secvenţe de pot filma pentru a ilustra un scenariu stabilit.
Aceştia au vizionat documentare scurte pe teme diverse pentru a înţelege cât mai bine ce le este cerut, iar la final au fost încurajaţi să îşi exprime opiniile şi să pună întrebări. Ei au urmărit şi au analizat tehnicile de film folosite în fragmente de filme documentar bine alese, precum şi impactul scenariului, a coloanei sonore şi a imaginilor în transmiterea mesajului filmelor.
Elevii au lucrat apoi în grup pentru elaborarea unui scenariu care să reflecte impactul pandemiei asupra participanţilor din toate ţările. Împărţiţi în echipe, aceştia au realizat filmări şi au înregistrat fişiere audio care vor fi editate în cadrul ultimei întâlniri virtuale de proiect care se va desfăşura la începutul lunii iunie 2021.
Elevii Colegiului au decis să realizeze şi un documentar mai amplu în care să prezinte impactul pandemiei asupra comunităţii locale din Sibiu. În acest sens, au început să intervieveze membri ai familiilor lor şi cunoscuţi – cadre medicale, persoane din lumea afacerilor, sportivi, artişti, persoane vârstnice şi tineri. Ei intenţionează să se concentreze şi pe aspectele positive, arătând cum s-au adaptat perioadei pe care o traversăm şi ce hobby-uri şi activităţi i-au ajutat să depăşească momentele de deznădejde.
“Deşi puţin intimidantă, prima întâlnire internaţională a fost un succes. Atât noi, elevii cât şi profesorii am avut şansa să învăţăm lucruri noi şi să comunicăm cu participanţii din alte ţări. Nu există nicio îndoială că această echipă extinsă şi dinamică va realiza un documentar impresionant. Am învățat cum să creez un documentar, am lucrat pentru prima dată cu studenți și profesori din alte ţări, mi-am exersat abilitățile de lucru în echipă și am învățat câteva lecții de viață foarte utile și care m-au inspirat.” (Daria Puia, 10B)
“Am învăţat lucruri fascinante despre celelalte țări implicate, am ascultat partenerii vorbind în limba engleză şi în limbile lor materne. Profesorii au fost minunați și, ca echipă, am avut cu toții idei impresionante și creative care au fost puse rapid în practică.” (Roberto Cismas, 9F)
“Cel mai important pentru mine a fost că am învățat că putem fi împreună împreună la o scară atât de mare chiar și în condițiile actuale. De asemenea, m-a făcut să-mi amintesc cât de frumos este acest proiect “ (Enya Muşoaie, 12B)
“Am întâlnit oameni cu diferite culturi și idei şi am învățat cum să facem videoclipuri în mod profesional. Am avut şansa să ne îmbunătăţim cunoştinţele de limba engleză, comunicând cu partenerii.” (Ayman Ajam, Cahit Zarifoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Istanbul)
“Deși există o mulțime de beneficii, cele pe care le-aș sublinia sunt faptul că mă pot exprima mai liber folosind limba engleză, am mai multă încredere în mine şi am văzut perspectiva diferitelor țări asupra stării actuale a lumii.” (Dona Shalevska, MSS Taki Dascalo, Bitola, Macedonia)
“Mi-am sporit cunoștințele cinematografice și mi-am dat seama cât de important este să încerc să mă fac înțeleasă de alții în limba engleză “ (Giulia Clementini, IIS Edoardo Amaldi, Roma, Italia)
15,303 total views, 2 views today
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
„Am năzuit cu toții să ne ațintim privirile spre cer, dar având picioarele bine înfipte în pământul țării.” - Octavian Goga
Misiunea pe care Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și-a asumat-o de-a lungul întregii sale existențe are în centru obiectivul performanței: „Şcoala noastră asigură elevilor, printr-o educaţie de calitate, dezvoltarea aptitudinilor intelectuale şi formarea competenţelor - cheie care să le permită integrarea cu succes în societatea cunoaşterii.”
Colegiul Național „Octavian Goga” este membru al Alianței Colegiilor Centenare.
@CNOG Sibiu 2020
Wonderful Theme
Leave a Reply