Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Debut al mobilităților fizice în cadrul proiectului Erasmus C.A.R.E.E.R

În perioada 10-14 mai a avut loc prima mobilitate fizică din cadrul proiectului Erasmus+ C.A.R.E.E.R. -Adaptability to the labouR markEts with local, national and Eu background (2020-2023), proiect nr. 020-1-UK01-KA229-078953. Proiectul îşi propune să ajute tinerii în activitatea lor de evaluare a propriilor abilităţi, competenţe şi interese astfel încât aceştia să poată lua decizii informate în privinţa alegerii unei cariere potrivite.

Întâlnirea de proiect a fost găzduită MARTYR ZEYNEP SAGIR ANATOLIAN HIGH SCHOOL din districtul Ceyhan, din Adana, Turcia, partener în proiect. Tema abordată în cadrul întâlnirii a fost  „Oportunități educaționale în educație: provocări și oportunități pe piața muncii.”

 

ZIUA 1

Activitățile din prima zi au vizat prezentarea echipelor din țările participante și vizionarea filmulețelor realizate de elevi pe tema planurilor pentru carieră ale tinerilor din Marea Britanie, Italia, Portugalia, Turcia și România. Ziua s-a încheiat cu un eveniment cultural-artistic – seara turcească organizată de gazde.

 

ZIUA 2

Pentru o analiză a pieței muncii din zona Adana, Turcia, în a doua zi de proiect s-a vizitat centrala termică Isken, care produce electricitate fără a avea un impact negativ asupra mediului. Elevii au aflat care sunt oportunitățile de angajare într-un asemenea domeniu. Ulterior, au parcurs un workshop dedicat dobândirii de soft skills.

ZIUA 3

Aspectele culturale ale proiectului au fost atinse în ziua 3, printr-o vizită la Varda Bridge, monument folosit în filmările pentru filmul Skyfall, din seria filmelor cu James Bond. După amiaza elevii au aflat mai multe despre cultura și religia islamică, vizitând Moscheea Sabanci, a doua ca mărime din Turcia.

ZIUA 4

Elevii au continuat colaborarea în grupuri internaționale, prezentându-și experiențele din primele 3 zile de proiect într-un mod original. Ca un simbol al prieteniei, elevii și profesorii oaspeți din cele 4 țări au plantat câte un pom în grădina școlii gazde.

ZIUA 5

Cappadocia, regiunea istorică din inima Anatoliei a fost punctul major de interes vizitat în ultima zi de proiect. Gazdele au impresionat oaspeții cu frumusețea naturii și complexitatea aspectelor istorice, cultural-religioase reflectate de hornurilor feerice, locuințelor din peșteri si orașelor subterane din zonă.

„De-a lungul timpului, am auzit povești de la persoane care au participat în diverse proiecte Erasmus și care spuneau a fost o experiență de neuitat. Și a venit momentul le dau dreptate. Într-adevăr, ceea ce am avut ocazia cunosc, văd și trăiesc în cadrul acestei mobilități nu poate fi comparat cu un alt eveniment din viața mea.” (Antonia Baciu, 10E)

 

“O săptămână de experiențe noi , muzică unică, mâncare, dansuri tradiționale si mai ales oameni primitori care ne-au făcut să ne simțim ca acasă. Așa aș descrie eu această săptămâna în Turcia. M-am simțit ca și cum am petrecut o săptămână într-o altă viață. Am apreciat fiecare clipă, fiecare persoană, toate poveștile auzite și toate locurile văzute. Mă bucur pentru prieteniile formate și pentru momentele pe care mi le voi aminti mereu cu drag. “ (Sorina Petrișor, 10B)

 

„Activitățile pe care le-am făcut au fost potrivite pentru a ne uni și a ne face să interacționam și cu alte naționalități. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost minunați și m-am atașat de majoritatea dintre ei. Cu ei m-am distrat chiar și atunci când lucram pentru prezentări. Mi-au plăcut și vizitele pe care le-am făcut la moschee, la Cappadocia, la Varda Bridge și chiar și puținul timp liber pe care îl aveam pentru că datorită lor am reușit sa descopăr noi tradiții și să învăț mai multe despre cultura țărilor implicate în proiect. Am avut ocazia sa „gust” din melodiile lor și dansurile tradiționale, ba chiar și câte ceva din specialitățile lor culinare.  Acest proiect a fost ceva care nu poate fi explicat doar prin cuvinte. Ce am trăit noi a fost unic și zic eu ca ne-a legat pe viață.” (Anamaria Petean, 11I)

 

Proiectul C.A.R.E.E.R. (PROJECT N° 2020-1-UK01-KA229-078953) beneficiază de sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul Erasmus+ Cooperation for innovation and the exchange of good practices – KA229 – School Exchange Partnerships.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”

 

 11,446 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.