Iată câteva gânduri şi imagini cu care elevii de la CNOG Sibiu au finalizat discuţiile avute cu Mihai Văcaru-Sora, absolvent de Goga şi de Drept, care s-a întors în şcoală pentru a preda educaţie juridică claselor de liceu.
R Ă Z B O I Î N T R E R U S I A Ș I U C R A I N A
„Vreme trece, vreme vine/Toate-s vechi și nouă toate/Ce e rău și ce e bine/Tu te-ntreabă și socoate” , afirma poetul Mihai Eminescu, în opera literară „Glossă”. Aceste versuri ne răsună în minte în ziua de astăzi, în contextul tragicului eveniment din data de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, iar în acest fel s-a produs fenomenul numit război, beligeranții acestuia fiind Rusia și Ucraina, Rusia este țara atacatoare, iar Ucraina țara invadată. Vladimir Putin, președintele rus, a transmis că această operațiune are ca scop demilitizarea și denazificarea Ucrainei, astfel Rusia susține că armata Ucrainei este periculoasă, fiind condusă de neo-naziști. Liderul de la Kremlin i-a avertizat pe liderii internaționali să nu intervină, astfel vor suferi consecințe foarte grave. Așadar, armata rusă a lansat rachete în diverse orașe din Ucraina, iar scopul principal este capitala Kiev. Situația este foarte complicată, dar sperăm că va fi un deznodământ cât de curând, iar acesta să fie unul fericit.
De asemenea, dreptul la viață susținut de articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului este încălcat, astfel multe persoane nevinovate au sfârșit tragic și multe sunt în continuare într-un pericol evident.
Totodată, articolul 5, privind dreptul la libertate și securitate al aceleiași Convenții sus-menționate, este încălcat, astfel că aceste drepturi menționate în articol sunt eludate, în special prin instituirea legii marțiale.
În altă ordine de idei, putem afirma că articolul 3 este, de asemenea, încălcat, articol privind interzicerea torturii, datorită faptului că multe persoane au experimentat sentimentul de tortură, nefiind permis a se recurge la astfel de procedee.Tocmai în acest sens, înțelegem să ne exprimăm sentimentul de solidaritate față de statul care se învecinează cu noi și să le transmitem sentimentul nostru de compasiune și apreciere pentru modul în care își apără țara.
Articolul al 4-lea al Convenției a III-a de la Geneva protejează personalul militar capturat. În acest război, Ucraina susține faptul că a luat peste 200 de prizonieri ruși. Acești prizonieri au fost întrebați cum de au ajuns pe teritoriul Ucrainei, dar unul dintre ei a răspuns: „Inițial ne-au spus că stăm doar la graniță, apoi ne-am trezit în război! Nu am avut de ales”. Este răspunsul unui militar rus oferit forțelor de securitate ucrainene care l-au capturat.
În acest război, rușii au încălcat și art. 16 care reglementează protecția bunurilor culturale, unde se atestă faptul că „este interzisă comiterea de acte de ostilitate îndreptate împotriva monumentelor istorice, operelor de artă sau lăcaşurilor de cult care constituie patrimoniul cultural sau spiritual al popoarelor şi folosirea lor în sprijinul activităţilor militare”. Aceste bunuri culturale reflectă istoria și civilizația poporului ucrainean. Acestea sunt dovada unei moșteniri culturale străvechi, care trebuie protejată.
În concluzie, prin argumentele prezentate, înțelegem să susținem lupta statului vecin.Această defensivă nu este una strict militară, ci implică lupta pentru a menține în viață cultura, civilizația și autenticitatea, în adevăratul sens al cuvântului , a poporului ucrainean.
#ALĂTURIDEUCRAINA
Eseu realizat de:
Bîrsan Alexandra, Diaconu Radu, Gavrilescu Bianca, Hanț Ruben, Hrițuleac Teodora, Joarză Andreea, Lazăr Radu, Neagu Alexandru, Resiga Bogdan, Stoica Alexandra, Stupariu Sergiu, Vîrtej Karina.
#alaturidevoi
Dalai Lama afirma în scrierile sale: „Ai două treburi pe acest pământ: să fii fericit și să fii folositor”. Pornind de la contextul politic actual ivit între statele beligerante, Rusia și Ucraina, înțelegem să ne exprimăm compasiunea față de poporul ucrainean, ce trece prin momente care sunt mai presus de înțelegerea omului.
Fiecare om are drepturi consacrate de diferite legi, printre care, ținem să menționăm Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Conform articolului 2 din convenția menționată– Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Poporul ucrainean este pedepsit pentru neîntelegerile presedintilor, acest fapt conducând la încălcarea dreptului la viață al celor ce trăiesc în spațiul ucrainean. Poporul vecin este nedreptăţit şi supus unei torturi de neimaginat. În aceste momente dificile, compasiunea și rugăciunea trebuie să se înalțe și să prindă aripi, pentru a zbura în zări și pentru a revărsa asupra planetei pacea mult râvnită.
Statul invadator aduce atingere gravă articolului 3 din Conventia Europeana a drepturilor omului care interzice tortura de orice fel. Soldatii ucraineni lupta pentru protejarea tarii lor si au de suferit prin dorul pe care îl poartă familiei, au de infruntat frica de moarte, un sentiment obscur, care le bântuie fiecare minut.Singura modalitate de înfrângere a acestei temeri este recurgerea la sentimentul de patriotism, dovedit, fără doar și poate, de cetățenii Ucrainei.
În egală măsură, statul invadator încalcă articolul 5 din Conventia Europena a drepturilor omului care prevede dreptul la libertate si siguranta a fiecarei persoane. Acesta, prin excelență, trebuie să dăinuie în permanență. Încălcarea acestuia atrage, după sine, repercusiuni care, în momentul de față, pot fi privite de o întreagă omenire.
Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu înțelege să susțină statul vecin în aceste clipe grele, pricinuite de un atac care ia amploare, pe zi ce trece și îndeamnă fiecare om să mediteze asupra faptului că existența noastră pe acest pământ este efemeră. Conflictul nu ar trebui să existe. Acesta ar trebui înlocuit cu dorința de a ajunge la un consens, care să îmbrace o mantie a păcii.
Noi suntem #alăturidevoi!
Voicu Ciprian, 11D
#alaturidevoi- 11D
Cea mai mare plagă a omenirii este războiul. Acesta, împreună cu violența și teroarea, niciodată nu au adus beneficii. De ce trebuie să ne convingem de veridicitatea acestei afirmații doar atunci când suntem martorii unor valuri de orori ?
În contextul geo-politic actual, dintre cele doua state beligerante, Rusia si Ucraina, cei din urmă şi-au pierdut siguranţa si libertatea. Nimic nu mai e cum ştiau. Explicațiile pe care le oferă copiilor nu pot compensa sunetele terorii, ale armelor și ale strigătului de disperare provenit de la oamenii ce îi înconjoară. Nevoia de educație a copiilor devine tot mai dificilă, în momentul de față, iar casa fiecăruia, acest cămin sacru, tinde să se piardă în zare. Mereu am reflectat asupra sintagmei „fuggit irreparabile tempus”, însă consider că în momentul de față, aceasta este cea care caracterizează apocalipsa venită asupra statului vecin.
Ne exprimăm solidaritatea deplină față de poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și pe această cale ne afirmăm sprijinul față de Ucraina. Omenirea trebuie să se ajute prin sprijin moral, prin oferirea strictului necesar pentru supraviețuire. Suntem martorii unor file de poveste.
În primul rand, prin acest razboi a fost afectată pacea din întregul continent și au fost încalcate mai multe drepturi fundamentale ale omului cum ar fi : art. 2 care consacră dreptul la viață, după ce zeci de oameni au fost omorați prin atacurile Rusiei. În egală măsură, un alt drept prevăzut de lege, prin art.5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, dreptul la siguranță, tinde să fie eludat. Civilii ucraineni nu pot ieși din casele lor, fără să resită sentimentul de angoasă, fiind nevoiți să își părăsească tărâmul natal.
În al doilea rand, patrimoniul cultural al țării este în pericol de a fi pierdut pentru eternitate, putând fi avariat sau chiar distrus complet. Multe monumente ucrainene, martore ale evoluției statului vecin, sunt, astăzi, vulnerabile acestui razboi. Ele au rezistat Războaielor Mondiale și revoluțiilor, căpătând o mare valoare simbolică, astfel că pierderea lor ar fi de neestimat.
Suntem alături de locuitorii Ucrainei în lupta lor eroică împotriva invaziei ruseşti.
Nu ar trebui să îi fie permis vreunei persoane, să resimtă sentimentele pe care statul vecin le trăiește în ziua de astăzi.
În concluzie, aș dori să readuc în lumină, ceea ce J.F.Kennedy afirma, atât de valabil și în zilele noastre : „Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt omenirii.”
Colegiul Național “Octavian Goga” Sibiu: Gânduri către Ucraina
5,780 total views, 1 views today
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
„Am năzuit cu toții să ne ațintim privirile spre cer, dar având picioarele bine înfipte în pământul țării.” - Octavian Goga
Misiunea pe care Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și-a asumat-o de-a lungul întregii sale existențe are în centru obiectivul performanței: „Şcoala noastră asigură elevilor, printr-o educaţie de calitate, dezvoltarea aptitudinilor intelectuale şi formarea competenţelor - cheie care să le permită integrarea cu succes în societatea cunoaşterii.”
Colegiul Național „Octavian Goga” este membru al Alianței Colegiilor Centenare.
@CNOG Sibiu 2020
Wonderful Theme
Leave a Reply