Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Activități de training pentru cariera de ghid de turism organizate la Roma, în cadrul proiectului Erasmus+ CAREER

În perioada 27 februarie -3 martie 2023, 5 elevi și 2 profesori ai Colegiului Național „Octavian Goga” au participat la o reuniune de proiect Erasmus+ în Portugalia. Proiectul Erasmus+ C.A.R.E.E.R. (Adaptability to the labouR markEts with local, national and Eu background) cu nr. 2020-1-UK01-KA229-078953_2.

Proiectul vizează educarea elevilor în spiritul conștientizării pașilor ce trebuie urmați pentru o carieră de success și  este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Erasmus KA2-Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici.

 

Gazdele reuniunii au fost elevii și profesorii de la  I.I.S. Edoardo Amaldi din Roma. Activitățile din cele cinci zile de proiect au inclus activități de training pentru cariera de ghid de turism, care au fost urmate de activități practice în domeniul turismului. Au fost organizate și vizite la parteneri locali precum și activități culturale.

 

În prima zi de proiect, participanților din instituțiile partenere din Italia, Marea Britanie, Turcia și România li s-au prezentat școala  I.I.S. Edoardo Amaldi din Roma. Elevii au participat apoi la o sesiune de training organizată de un ghid local, care le-a explicat elevilor care sunt competențele necesare unui ghid de turism, precum și niște strategii de prezentare a obiectivelor turistice. În partea a doua a atelierului, elevii au avut activități practice, lucrând în grupuri pentru elaborarea de prezentări ale obiectivelor turistice desemnate de ghid.

În zilele următoare, elevii au avut parte de ghidaj profesionist sub forma unui „shadow tour”, în cadrul căruia li s-au demonstrat practic strategiile prezentate. Ulterior, elevii au devenit ei înșiși ghizi, prezentând obiective turistice precum Piazza Spagna, Fontana di Trevi, Piazza Colona, Panteonul și Piazza Navona. Prestația lor a fost evaluată de către ceilalți elevi precum și de ghidul profesionist.

 

 

O activitate deosebită a fost și vizita la ERIFO (Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Roma), unde elevilor li s-au prezentat opțiunile privind accederea  la diverse cariere precum și  date statistice privind inserția tinerilor pe piața muncii din Europa.

 

Ceremonia de înmânare a certificatelor a avut loc în cadru festiv, la sediul Primăriei din Roma, unde coordonatorul proiectului, Lisa Millward precum și coordonatorul italian Maria Peluso au prezentat activitățile de proiect unui public format din elevi și profesori din școala  I.I.S. Edoardo Amaldi. Dna Claudia Pratelli, șefa departamentului pentru educație și muncă din cadrul primăriei Romei a vorbit elevilor despre importanța colaborării europene.

Am învățat ca este foarte important sa îți alegi o camera care ți se potrivește și care se ridica la așteptările tale. Cu ajutorul acestor lucruri învățate îmi voi putea alege mult mai bine meseria pe care doresc sa o urmez. (Bogdan Popa, 11E)

 

„Prin activitățile de simulare a profesiei de ghid organizate ăn cadrul proiectului, am înțeles cât de important este contactul cu publicul, care este destul de dificil și necesită multă răbdare, control de sine și totodată inițiativă.” (Teodora Morar, 11B)

 

Proiectul va continua cu activități locale și cu o nouă reuniune de proiect planificată a fi găzduită de Colegiul Național „Octavian Goga”, Sibiu, în mai 2023.

 

Proiectul Erasmus+  CAREER (NO 2020-1-UK01-KA229-078953_2 )  este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Erasmus KA2-Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici.

 

„Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”

 6,334 total views,  6 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.