Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Activitate de implementare Acreditare Erasmus – Risipa alimentară – de unde provine și cum o putem reduce?

⌛ octombrie 2025

 

Pentru a-i pregăti pe elevi să devină cetățeni responsabili într-o lume marcată de consum excesiv și dezechilibre sociale, școala noastră derulează, în cadrul proiectului de Acreditare Erasmus, o serie de activități dedicate educației pentru dezvoltare durabilă. Una dintre temele centrale abordate este risipa alimentară, o problemă globală a secolului XXI, dar și o responsabilitate individuală.

 

În acest sens, prof. Edith Benedek și Eva Muntean Keresztes au organizat în Săptămâna Verde, în data de 21 octombrie 2025 activitatea „Risipa alimentară – de unde provine și cum o putem reduce?”, având ca punct de plecare prezentarea fenomenului risipei alimentare la nivel global, european și național.

 

Au fost discutate cauzele risipei de-a lungul întregului lanț alimentar – de la producție și procesare, până la comerț și consum: planificare defectuoasă a cumpărăturilor, neînțelegerea etichetelor de tip „expiră la” vs. „a se consuma de preferință înainte de”, porții prea mari în restaurante, standarde estetice exagerate pentru fructe și legume, depozitare incorectă etc.

Pentru a trece de la teorie la practică, elevii au lucrat pe fișe structurate, care au vizat:

  • Depozitarea alimentelor
  • Metode de conservare
  • Obiective personale

În plus, elevii au rezolvat o serie de itemi de tip situație-problemă (alegerea metodei de organizare a cumpărăturilor, atitudinea față de resturile de mâncare de la restaurant, gestionarea alimentelor înainte de concediu etc.), exersând astfel gândirea critică și responsabilitatea în viața de zi cu zi.

 

De la învățare la diseminare – realizarea de afișe

La final, elevii au devenit „ambasadori anti-risipă”, realizând afișe pe echipe, fiecare echipă adresându-se unui public diferit:

  • copii cu deficiențe de auz de la o școală specială;
  • copii din grupa mare de la grădiniță;
  • muncitori dintr-o fabrică;
  • vârstnici dintr-un cămin;
  • colegi de la CNOG.

În acest fel, ei au învățat nu doar informații despre risipa alimentară, ci și cum să adapteze mesajul în funcție de vârsta și nevoile publicului, dezvoltându-și competențele de comunicare și prezentare.

 

Activitatea de implementare a fost organizată în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus Nr. 2021-1-R001-KA120-SCH-000045167, co-finanțat de Uniunea Europeană prin contractul de finanțare nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000226739.

 3,348 total views,  3 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.