Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

5 elevi din Goga participă la Concursul anual al Comisiei Europene pentru tineri traducători, “Juvenes Translatores”

Concursul Juvenes Translatores este organizat de Direcţia Generală pentru Traduceri a Comisiei Europene şi implică participarea online a elevilor cu vârsta de 17 ani din toate ţările Uniunii Europene. Elevii participanţi au tradus textele oferite de organizatori într-un interval orar unic, în data de 25 noiembrie 2021.  Candidaţii au putut realiza traducerea în două dintre limbile oficiale ale UE, la alegere, elevii Colegiului nostru optând pentru traduceri din limbile engleză sau franceză.

Traducerile participanţilor vor fi evaluate de o comisie de experți,  traducători profesioniști din cadrul Comisiei, care vor desemna câte un câștigător din fiecare stat membru al UE. Tema aleasă pentru textul oferit spre traducere anul acesta este “Să pornim pe calea cea bună – către un viitor mai verde.

 

Scopul concursului este de a-i provoca pe elevi să abordeze traducerea unui text într-un mod profesionist, folosind atât cunoştinţele lor lingvistice, cât şi resurse de specialitate. Elevii trebuie să transmită mesajul din textul sursă cât mai corect şi coerent în limba ţintă aleasă şi vor fi evaluaţi şi pe baza unor criterii cum ar fi abilitatea de a folosi corect termeni și de a scrie fluent în limba aleasă, lizibilitatea generală a traducerii și creativitatea soluțiilor găsite.

 

Elevii Colegiului care au participat la concurs au trecut iniţial printr-o o etapă de selecţie, traducerile lor fiind evaluate de Asist. univ. Dr. Anca-Simina Martin de la Departamentul de Studii Ango-americane și Germanistice din cadrul Facultății de Litere si Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, cu care Colegiul nostru colaborează.

 

Consider că mi-am îmbunătăţit tehnica de a lucra sub presiune. Acest concurs este, din punctul meu de vedere, o experienţă pe care aş mai repeta-o fără a sta pe gânduri. Ocazia de a participa la un concurs cu o asemenea importanţă apare destul de rar.” (Denisa Muntean, clasa a XI-a B)

 

Beneficiile participării la acest concurs au fost că mi-am exersat abilitățile de exprimare în limba engleză și limba română, am reușit să îmi testez cunoștințele dobândite până acum și să îmi fac o impresie despre profesia de traducător” (M.B. , clasa a XI-a E)

 

Pentru a sprijini formarea competenţelor de traducere la nivel avansat, Colegiul nostru are în oferta curriculară şi cursuri opţionale de traducere în/din limba engleză pentru liceeni.

 

 5,796 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.