Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Viaţa în spatele măştilor – Un documentar care ne arată cum a trecut Sibiul prin pandemie, în viziunea elevilor din proiectele Erasmus+ MOV.I.E.S şi C.A.R.E.E.R

Anul şcolar 2020 -2021 a fost cu totul special şi ne-a adus nişte provocări pe care nu ni le-am fi imaginat cu un an înainte. Cu toate acestea, am găsit metode de a ne conecta unii cu alţii şi de a continua activităţi pe care nu am dorit să le abandonăm.

 

Aceasta a fost si situaţia proiectelor Erasmus+ derulate în Colegiul Naţional “Octavian Goga”. Elevii nu au mai avut ocazia să se întâlnească cu partenerii lor din diverse ţări europene în mod fizic, dar mediul online a permis extinderea comunităţii participanţilor şi o întrepătrundere a două proiecte în derulare. Astfel, elevii ce s-au înscris în proiectul Erasmus+ C.A.R.E.E.R, care a debutat în ianuarie 2021, au fost invitaţi să participe la întâlnirile virtuale organizate în cadrul proiectului Erasmus+ MOV.I.E.S, aflat la final de drum.

 

Din implicarea aceasta, neplanificată initial, a rezultat un mini-proiect de suflet – un documentar despre reacţia comunităţii locale sibiene la pandemia pe care am traversat-o în ultimul an. Ideea a venit de la produsul de proiect Erasmus+ MOV.I.E.S., World on standby, un documentar despre pandemie aşa cum a fost trăită de elevii din ţările participante la proiect (Macedonia, Italia, Portugalia, Turcia şi România).

 

 

 

 

Dorinţa elevilor de a investiga acest fenomen global în detaliu, pe plan local, i-a îndrumat să îşi intervieveze membri ai familiei şi ai comunităţii locale şi să-­si implice prietenii şi cunoscuţii în acest demers de documentare. Astfel s-a născut documentarul Viaţa în spatele măştilor, care cuprinde mărturii ale unor persoane din diverse medii profesionale şi sociale.

 

Documentarul VIAŢA ÎN SPATELE MĂŞTILOR poate fi urmărit aici:

Finalul documentarului transmite un mesaj pozitiv, axându-se pe metodele pe care le-au găsit elevii de a se desprinde de stres şi de îngrijorare şi de a deprinde noi obiceiuri utile şi sănătoase.

 

De-a lungul pandemiei, drumurile noastre au fost deseori presărate cu încercări, iar noi am fost nevoiți sa învățăm cum să trecem prin ele. Am pus piesă cu piesă şi ne-am creat propria poveste, o lume în care am evadat ori de câte ori ne simțeam singuri.  Ne-am schițat, așa cum am știut mai bine, cum ne-am fi dorit noi să arate realitatea. Ne-am scos la bătaie cei mai buni pioni în lupta cu pandemia. Şi am fost surprinși uneori de curajul de care am dat dovadă.

 

Ne-am regăsit pe noi, am învățat să ne ascultam şi să ne observăm gândurile, iar natura ne-a fost cel mai bun prieten. Atunci când lucrurile în jur nu sunau prea bine, ne-am creat propriile versuri şi totul a început să se desfășoare în armonie. Ne-am menținut în cea mai bună formă a noastră şi am petrecut mult timp de calitate împreuna cu familia, prețuind toate formele de comunicare de care am beneficiat. Am fost nevoiți să trecem de la scenele mari cu care eram deja obișnuiți, la locuri unde pasiunea noastră nu încălca regulile impuse, dar niciodată nu ne-am pus problema că nu  vom rămâne ceea ce am fost dintotdeauna.” (Amelia Mladen, Antonia Ionescu, 10D)

 

 

Viața noastră va reveni la normal într-o bună zi. Nu va fi ușor, iar lucrurile nu vor fi exact la fel ca înainte. Însă va fi șansa noastră să ne întoarcem la natură. Să respirăm din nou aerul curat, să ne bucurăm de fiecare pom înflorit. Să ne putem bucura din nou de natura ce ne înconjoară.  

Fără știri îngrijorătoare. Fără singurătate. Fără plictiseală. Sperând la un viitor mai bun, și luptând pentru el. Rămânem puternici şi uniți.” (Daria Puia, 10B)

 

 

Proiectele Erasmus+ MOV.I.E.S  – MOVe on to dIgital and be EuropeanS” (2018-2021) Nr.2018-1-IT02-KA229-048577_1 şi C.A.R.E.E.R. -Adaptability to the labouR markEts with local, national and Eu background (2020-2022) Nr. 020-1-UK01-KA229-078953, beneficiază de sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul Erasmus+ Cooperation for innovation and the exchange of good practices – KA229 – School Exchange Partnerships.

 

Documentarul internațional World on standby, realizat în cadrul proiectului MOV.I.E.S   poate fi urmărit aici:

 

 24,253 total views,  6 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.