Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial)
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Săptămâna Mondială a Spațiului 2021 la CNOG Sibiu: „Femeile în spațiu” 

“Săptămâna Mondială a Spațiului 2021 va sărbători realizările și contribuțiile femeilor din sectorul spațial și științe. 

Colegiul nostru a organizat în fiecare an, începând din 2008, activități dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic, înscrise în calendarul internațional al evenimentelor wordspaceweek.org. 

Fiți alături de noi toată săptămâna, 4-10 octombrie, pentru a afla despre impactul incredibil pe care l-au avut femeile asupra sectorului spațial și al științei, despre modul în care spațiul este mai bun atunci când toată lumea este implicată. 

Dacă doriți să popularizați evenimentul și să transmiteți elevilor, aveți atașate căteva materiale legate de: – semnificația WSW, de ce s-a ales 4 și 10 octombrie , cele mai remarcabile figuri feminine din astronomie și alte științe, românce lider în lume în domenii de pionierat, o retrospectivă a activităților realizate în CNOG . 

Vă mulțumesc, sănătate și CER SENIN ! (salutul astronomilor )” 

Prof. Anca Ighișan

Cu aproape 20 de ani în urmă, Organizația Națiunilor Unite a decretat că spațiul ar trebui să aibă propria sa săptămână.

În decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a decis:

„Adunarea Generală declară în perioada 4-10 octombrie Săptămâna Mondială a Spațiului pentru a sărbători în fiecare an la nivel internațional contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane”

Aceasta a fost o veste minunată pentru fanii spațiului – și o oportunitate minunată în fiecare an de a crește gradul de conștientizare a modului în care țările lucrează în mod pașnic împreună pentru a face explorări spațiale de ultimă generație și, poate, mai important, pentru a evidenția modul în care tehnologia spațială este acum vitală pentru viața de zi cu zi aici pe Pământ .

Dar de ce 4-10 octombrie?

Octombrie are multe aniversări spațiale, de la ziua în care NASA a început să funcționeze la 1 octombrie 1958 până la lansarea primei misiuni Apollo 7, zece ani mai târziu, la 11 octombrie 1967 Dar două întâlniri sunt deosebit de memorabile –

4 octombrie 1957 – Lansarea primului satelit din lume, Sputnik 1. Acest satelit al Uniunii          Sovietice a stârnit panică în America, a început cursa spațială și a deschis calea pentru explorarea spațială viitoare.

10 octombrie 1967  – Semnarea „Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizările pașnice ale spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a altor corpuri cerești” – sau mai cunoscut sub numele de doar Tratatul privind spațiul cosmic.

Acest acord stabilește dreptul internațional în spațiu și a fost semnat de 107 țări până în prezent. Este în continuare cel mai bun cadru pentru reglementarea activităților spațiale, dar are nevoie, fără îndoială, de o actualizare a secolului XXI odată cu creșterea călătoriilor spațiale comerciale.

 

Tema Săptămânii Mondiale a Spațiului 2021 este „Femeile în spațiu” – așa că vom sărbători unele dintre numeroasele femei uimitoare care au făcut parte din călătoria noastră către stele. 

 Agenţia Spaţialǎ Românǎ (ROSA),   AGENȚIA  SPAȚIALĂ  ROMÂNĂ  a fost înfiinţatǎ în anul 1991 și este coordonatorul naţional al activitǎţilor din domeniul spatial; aceasta invită toţi iubitorii spaţiului sǎ îşi aducǎ contribuţia la desfǎşurarea ediţiei anuale a Sǎptǎmânii Mondiale a Spaţiului Cosmic. România s-a aflat în repetate rânduri printre țările cu cel mai mare număr de manifestări cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spațiului.

Săptămâna Mondială a Spațiului constă dintr-o multitudine de evenimente legate de spațiu organizate de agenții spațiale, companii aerospațiale, școli, planetare, muzee, cluburi de astronomie și altele într-un interval de timp comun pentru a obține un impact mai mare al elevilor și al publicului prin sincronizare.

Săptămâna Mondială a Spațiului 2021, va sărbători realizările și contribuțiile femeilor din sectorul spațial și științe, oferind următoarei generații posibilitatea de a fi prezentate modelele feminine din întreaga lume în cadrul WSW 2021 .Anul trecut, Săptămâna Mondială a Spațiului a fost sărbătorită cu peste 6.500 de evenimente predominant virtuale organizate în peste 90 de națiuni.

Colegiul nostru a organizat in fiecare an,începând din anul 2008, activități dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic înscrise în calendarul internațional al evenimentelor wordspaceweek.org.( vezi prezentarea ppt )

Fiți alături de noi toată săptămâna, 4-10 octombrie, pentru a afla despre impactul incredibil pe care l-au avut femeile asupra sectorului spațial și a științei, despre modul în care spațiul este mai bun atunci când toată lumea este implicată.

Un eveniment de o săptămână în celebrarea Săptămânii Mondiale a Spațiului – FEMEILE  ÎN SPAȚIU-

Există oameni atât de pasionați de meseria lor încât viața lor personală trece pe planul al doilea. Acest lucru dovedește o tărie de caracter mai rar întâlnită. Când meseria este de astronom, meserie care presupune un program dependent de manifestările meteorologice ale naturii, devine explicabilă comportarea celor cu adevărat pasionați.

Iată câteva exemple:

 

MARGRET  HEAFIELD  HAMILTON – este  informatician, inginer de sistem ,director al Diviziei Software al MIT Instrumentation Laboratory, care a dezvoltat software-ul de zbor la bord pentru programul spațial Apollo.

 

 

 

 

 

 

Valentina Vladimirovna Tereșkova este  cosmonaut din Rusia, prima femeie care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6.

Sally Kristen Ride a fost un fizician și astronaut american. Născută în Los Angeles, s-a alăturat NASA în 1978, iar în 1983 a devenit prima femeie americană din spațiu. A fost a treia femeie din spațiu în general, după cosmonauții URSS Valentina Tereshkova și Svetlana Savitskaya.

 

 

 

Helen Sharman este  cosmonaut britanic care a devenit, prima femeie din Europa de Vest și prima femeie cu finanțare privată din spațiu, precum și prima femeie care a vizitat stația spațială Mir, în mai 1991 .

Jeanette Epps prima femeie de culoare care se alătură astronauţilor de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Jeanette Epps este de profesie fizician şi a lucrat şi pentru CIA.

Maria Teohari – prima femeie astronom din România (1885– 1975)
A absolvit Facultatea de Ştiinţe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa, unde a făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor. A lucrat la Observator, publicând studii despre petele solare, protuberanţe şi tot felul de fenomene celeste.

Românce lider în lume în domenii de pionierat

 

Sarmiza Bîlcescu-Alimănișteanu – Prima femeie doctor în drept din Europa

 

Aurora Gruescu (1914 – 2005)- Prima femeie inginer silvicultor din lume și prima româncă intrată în Guinness Book

 Elisa Leonida Zamfirescu (1887 – 1973)- Prima femeie inginer din lume

 Florica Sas – una dintre primele exploratoare din lume

Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920 – 2008) e primul medic neurochirurg din România şi prima femeie din lume care a efectuat o operaţie pe creier

Maria Virginia Andreescu Haret (1894 –1962) a fost prima femeie din lume arhitect

 2,252 total views,  9 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.