Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Reuniune de proiect Erasmus C.A.R.E.E.R. în Portugalia – Școala și piața muncii

Elevii și profesorii din proiectul Erasmus+ C.A.R.E.E.R Adaptability to the labouR markEts with local, national and Eu background (2020-2023) Nr. 020-1-UK01-KA229-078953,  au participat în perioada 10-14 octombrie 2022 la a doua întâlnire de proiect.

 

Aceasta a fost găzduită de EPRAMI / Escola Profissional do Alto Minho Interior, o școală vocațională din Paredes de Coura, Portugalia. Tema întâlnirii a fost reliefarea legăturii dintre școală și piața muncii, iar activitățile din cele cinci zile de proiect au inclus ateliere de lucru și vizite la companii locale, parteneri ai școlii gazdă precum și activități culturale.

 

ZIUA 1

În prima zi de proiect, participanților din 4 țări li s-au prezentat o parte dintre specializările pentru care se pregătesc elevii portughezi, și anume estetică, mecatronică/robotică și multimedia. Au avut parte de demonstrații practice ale unor competențe care îi vor ajuta pe elevii portughezi să se integreze ușor pe piața muncii locală.

 

ZIUA 2

În ziua a 2-a a proiectului Erasmus + CAREER participanții au fost într-o vizită culturală în orașul Porto. În cadrul unei activități la una dintre cramele orașului au aflat cum se produce celebrul vin de Porto, o industrie foarte importantă pentru zona de nord a Portugaliei. Ziua a fost completată de un tur al obiectivelor turistice, atât pe uscat cât și pe apă.

ZIUA 3

Participanții la proiectul Erasmus+ CAREER au avut parte de niște ateliere de lucru inedite, organizate de Espaço Maker, o organizație care sprijină companiile start-up. Elevii au imprimat plase și insigne pentru a-și dezvolta competențe utile în activitatea de marketing.  O întâlnire cu un producător local de chitare clasice le-a demonstrat că există afaceri de succes care pot fi susținute logistic de companii precum Espaço Maker. Ziua s-a încheiat cu o incursiune în istoria zonei, printr-o vizită la Muzeul Municipal din Paredes de Coura.

ZIUA 4

Elevii au aflat despre industria pescuitului de cod din Portugalia prin vizita la Muzeul-navă spital Gil Eannes din Viana do Castelo. Construit în 1955, vasul spital a însoțit flota portugheză de pescuit de cod din Terra Nova și Groenlanda timp de decenii, fiind un model de tehnologie medical navală. Prin vizita la muzeul costumelor populare din zonă elevii au înțeles cât de importante sunt tradițiile zonei și în ziua de astăzi, fiind susținute prin inițiative locale precum cursuri de brodat pentru localnici. Vizita în regiunea de nord a Portugaliei s-a încheiat cu o plimbare pe Ponte de Lima, în cel mai vechi oraș al țării.

ZIUA 5

Întâlnirea de proiect Erasmus+ CAREER s-a încheiat cu activități organizate la compania locală Doureca – Decorative Solutions, producător de elemente de decor pentru automobile. Elevilor li s-a demonstrat întreg procesul de fabricație, de la stadiul de design la manufacturarea și controlul calității până la ambalarea logo-urilor folosite de mărci celebre de autoturisme. Elevilor și profesorilor le-au fost înmânate apoi certificatele de participare în cadrul unei ceremonii festive organizate la Primăria Paredes de Coura. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Lego Store, unde elevii au admirat construcții de expoziție. Centrul este un hub pentru iubitorii construcțiilor cu piese de lego, fiind gazda unui eveniment anual – Paredes de Coura Fan Weekend – Lego Fan Event.

Proiectul va continua cu activități locale și cu o nouă reuniune de proiect planificată a fi găzduită de IIS Eduardo Amaldi di Roma, Italia, în perioada februarie -martie 2023.

 

Proiectul Erasmus+  CAREER (NO 2020-1-UK01-KA229-078953_2 )  este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Erasmus KA2-Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici.

 

„Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”

 4,468 total views,  2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.