Tel. 0269.210082
colegiul.goga.sb@gmail.com

”O șansă la învățământul superior, o șansă la integrarea socială a tinerilor”

Trăim vremuri frământate, și, cu toate acestea, educația merge înainte, pentru că ea reprezintă scopul și misiunea pe care dascălii și-au asumat-o prin vocație autentică.

În aceste zile, ULBS  ne propune un parteneriat pe o temă extrem de actuală, privind viitorul apropiat al tinerei generații. ”O șansă la învățământul superior, o șansă la integrarea socială a tinerilor” este titlul sub care se vor desfășura, în regim online, o serie de întâlniri captivante între profesori universitari și elevi din Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu.

Domeniu vizat este de maximă importanță pentru educabili, și se referă la „creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră).

Obiectivele proiectului, așa cum au fost formulate în proiect, sunt:

O1: Conștientizarea de către elevii de liceu a importanței studiilor superioare pentru o bună integrare socială/profesională, prin întâlniri cu caracter motivațional între elevi și cadre didactice, angajatori și studenți

O2: Sprijinirea elevilor în alegerea traseului profesional, prin activități de autocunoaștere, consiliere în carieră de grup și prin workshop-uri de dezvoltare a abilităților de marketing personal

O3: Familiarizarea elevilor cu mediul academic prin organizarea de vizite de studiu în universitate.

 

  1. ACTIVITĂŢI ASUMATE
    O1

A1.1 Evenimentul „Continuă-ți studiile!”

Format: Întâlniri cu caracter motivațional între elevii din grupul țintă și cadre universitare, studenți și reprezentanți ai angajatorilor.

Conținut: Mesajul central va fi cel al importanței studiilor superioare pentru reușita profesională, având în vedere tipul de job-uri ce vor fi disponibile în societatea bazată pe cunoaștere.
Exemplele personale oferite sunt cele care au un impact motivațional crescut asupra tinerilor

O2

A2.1 Activități de autocunoaștere și consiliere de grup pentru alegerea rutei educaționale

Conținut: Activitatea se va desfășura sub formă de workshop, pe bază de exerciții care îi ajută pe elevi să își identifice aptitudinile, interesele, valorile – elemente cheie în alegerea profesiei potrivite.
Elevii vor fi ajutați să-și identifice traseul educațional și profesia potrivite.

A2.2 Workshop de dezvoltare a abilităților de marketing personal

Conținut: Activitatea se va desfășura sub formă de workshop. Se urmărește dezvoltarea abilităților pentru elaborarea unor instrumente de marketing personal (CV, scrisoare de intenție, prezentare la un interviu de angajare etc.)

O3

A3.1 Vizite de studiu în universitate

Conținut: Elevi din licee vor fi invitați în universitate pentru o zi, unde vor participa la diferite activități de informare, vor vizita laboratoare, vor participa la demonstrații științifice și vor interacționa cu cadre didactice și cu studenți.
Fiecare grup va vizita aprox. 3-4 facultăți în funcție de interesele/opțiunile elevilor.

Un proiect care atestă relațiile profesionale excelente care se pot stabili între instituții de învățământ diferite ca nivel, dar care au un scop comun, acela de a asigura un viitor învățăturii, profesionalismului, eficienței pentru societate, așa cum e firesc într-o colectivitate de secol al XXI-lea.

Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu apreciază această colaborare îndelungată și fructuoasă cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și mulțumește organizatorilor acestor activități pe care atât elevii, cât și dascății impicați, le-au considerat extrem de interesante și de eficiente:

  • Autocunoaștere, dezvoltare personală, comunicare și bună dispoziție. Acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine conferința la care am luat parte alături de un reprezentant al Universității “Lucian Blaga”, din Sibiu. Deși timpul a fost limitat, am explorat împreună vastul spectru al viitoarelor posibilități și discutat despre o funcționare cât mai eficientă în mediul socio-profesional contemporan. Gândul ce poate descrie această activitate este:”Convinge-te de forța ta, există posibilități minunate în fiecare ființă.”  (Măgădan Eveline, 11D)
  • În cadrul activității ,, Autocunoaștere și consiliere de grup” la care am participat împreună cu un reprezentat al ULBS am învățat lucruri foarte utile pentru viitor. Am purtat o discuție atât de interesantă că nici nu am realizat când a trecut o oră. Am vorbit despre modalități de alegere ale unei facultăți, dar și despre specializările din cadrul ULBS. Am primit sfaturi utile despre ce ar trebui să facem înainte de alegerea unei viitoare facultăți și nu numai. Problemele legate de o viitoare carieră au reprezentat, de asemenea, obiectul dicuției noastre. După această activitate, am reușit să îmi schițez o idee despre ce ar trebui să fac pentru a nu da greși atât în alegerea facultății, cât și în alegerea carierei pentru că sunt lucruri importante pentru noi. De asemenea, mi-a plăcut și modalitatea în care domnul profesor ne-a explicat lucrurile și mai ales faptul că am putut purta un dialog deschis. A fost o experiență plăcută și aș mai participa cu drag la o alta. Chiar dacă întâlnirea a avut loc în mediul virtual, ci nu față în față  așa cum ne-am fi dorit cu toții, acest lucru nu a fost un impediment în a afla lucruri noi și în a descoperi oportunități viitoare. (Avram Adriana,  XI-a D)
  • Cât de important este de fapt branding-ul personal? De ce trebuie să știm ce puncte tari și puncte slabe avem, asftel încat să ne cunoaștem atât oportunitățile, cât și amenințările?
    Răspunsurile acestor întrebari ne-au fost date azi în cadrul cursului “Marketing personal”, ținut de domnul B.? Paul. Am aflat informații esențiale cu privire la persoana noastră și modul prin care miciile detalii fac diferența în viața de zi cu zi. Domnul profesor a reușit să ne capteze atenția de-a lungul orei, implicându-ne activ în discuție și venind cu exemple concrete. A fost un curs care ne-a învățat pe toți că în era tehnologiei, să știi sa te prezinți devine un atuu extrem de respectat.” (Șișcu Maria, 11 B)
  • Cursul de Marketing Personal, în cadrul căruia noi, elevii din clasele a 11-a A și B am participat, ne-a ajutat să ne organizăm ideile haotice din minte. Domnul profesor Bahnean ne-a învățat cum să ne diferențiem într-o societate, care sunt punctele noastre forte și că ar trebui să avem încredere în propriile forțe mereu, dar de asemenea, să fim și conștienți de minusurile pe care le descoperim la propriile persoane. A fost o reală plăcere să putem interacționa cu dumnealui și sperăm la multe viitoare proiecte asemănătoare!” (Alexandra Popa, 11B)

 

Cu mulțumiri d-nei ec. Claudia Lup, pentru profesionalismul și bunăvoința de care a dat dovadă în organizarea acestei activități!

 4,520 total views,  7 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.