Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial) Formularul 230
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Documentar despre pandemie realizat în cadrul proiectului internațional Erasmus+ MOV.I.E.S

Elevii şi profesorii Colegiului Naţional “Octavian Goga” participă la ultima întâlnire de proiect Erasmus+ MOV.I.E.S, organizată în sistem online, în perioada 1-5 iunie 2021. Proiectul Erasmus+ “MOVe on to dIgital and be EuropeanS” (MOV.I.E.S) a debutat în 2018, implică o colaborare între cinci şcoli europene din  Italia, Macedonia, Portugalia, Turcia şi România şi beneficiază de finanţare europeană în cadrul Programului Erasmus +, Acţiunea Cheie 2.

 

Scopul proiectului este dezvoltarea abilităţilor de analiză şi de producere de filme (documentare şi scurt metraje de ficţiune). Materialele de proiect realizate în primii ani de proiect au inclus filme de scurt metraj realizate de elevi, pe teme sociale, de interes pentru tineri (discriminare, bullying, dependenţa de droguri şi de jocuri pe calculator etc). Materialele realizate de elevi pot fi vizualizate pe site-ul proiectului, https://www.movieserasmus.eu/.

În acest an școlar, întâlnirile de proiect care ar fi trebuit derulate în sistem fizic au fost înlocuite de cele în sistem online. Deşi comunicarea a fost îngreunată de imposibilitatea întâlnirilor faţă în faţă, elevii au primit cu entuziasm provocarea de a realiza un film documentar la distanţă.

Ei au ales să ilustreze într-un mod deosebit situaţia pandemică prin care trecem şi modul în care aceasta a afectat derularea proiectului. Deşi am resimiţit cu toţii impactul negativ asupra multor aspecte ale vieţii noastre, elevii au ales să transmită un mesaj pozitiv, care ne încarcă cu energie şi ne face să privim viaţa cu optimism. Documentarul intitulat World on Standby  se termină cu aceste cuvinte:

 

Zilele în care străzile vor fi răsuna din nou de zgomotul mulțimilor sunt aproape,  simt asta… Nu mai sunt supărat pe Corona, m-a învățat cât de importantă este sănătatea, cât de bine este să îi ai aproape pe cei dragi,  chiar și cât de important este să poţi respira în voie … Mi-a dat recunoştinţă şi speranţa că vom trăi zile mai bune în curând. Păstrează-ți întotdeauna speranța. Cel mai frumos sentiment din lume este să știi că nu există limite. Zilele bune se apropie…”

 

 

Documentarul poate fi vizionat mai jos:

Am decis să iau parte la acest proiect, deoarece cred că este un mod minunat de a-mi dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, deoarece îmi place să călătoresc și să cunosc oameni noi, mai ales dacă provin dintr-o țară diferită de a mea. Evident, întâlnirea online este inevitabil diferită de ceea ce am fi putut face faţă în faţă, dar oricum faptul că văd oameni atât de apropiați și interesați să realizeze un produs final mă face mândră că fac parte din acest proiect.” (Alessandra Antonelli, Istituto D’istruzione Superiore “Edoardo Amaldi”,  Roma, ITALIA)

 

Sunt cu adevărat onorat că am participat la acest proiect în care nu doar că am învăţat despre  anumite aspecte ale realizării unui film, ci am şi participat activ la realizarea unui film. Ar fi fost foarte frumos să mai avem ocazia să ne reîntâlnim în viața reală, nu doar în cea virtuală.” (Antim Atanasoski, SOU Taki Daskalo, Bitola, MACEDONIA DE NORD)

 

Acest proiect a fost foarte important pentru mine și pentru toți participanții, deoarece am reușit să dobândim o mulțime de abilități utile pentru viața noastră de zi cu zi. Am întâlnit oameni fantastici: profesori, elevi. Sunt  acum în primul an de universitate, şi studiez comunicarea organizațională și simt că, fără cunoștințele pe care mi le-a dat acest proiect, nu aș fi avut un rezultat atât de bun la unele dintre lucrările mele academice.” (Beatriz Ramalho, ADEMINHO / Escola Profissional do Alto Minho Interior, Paredes de Coura, PORTUGALIA)

 

Acest proiect a fost foarte valoros și a constituit un punct de cotitură în viața mea. Nu am fost un elev foarte studios la școală, dar acest proiect m-a învățat despre responsabilitate și importanța muncii în echipă. Am descoperit că îmi place foarte mult să filmez, să scriu scenarii și să editez videoclipuri și în prezent studiez programele de radio și televiziune la universitate. Sunt recunoscător că am putut fi implicat în acest proiect care mi-a permis să descopăr această latură a mea.” (İsmail Temur, Cahiz Zarifoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Ataşehir/İstanbul, TURCIA)

 

Pentru mine, Erasmus a fost mai mult o poveste de viață mai degrabă decât un proiect școlar. Aș recomanda oricui să treacă prin această experiență, pentru că nu numai că mi-am făcut o mulțime de prieteni cu care păstrez legătura în prezent, dar m-am dezvoltat ca persoană. Sper să mai am asemenea ocazii deosebite în viaţa mea.”  (Alessia Achim, Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Sibiu, ROMANIA)

 

Proiectul MOV.I.E.S a fost memorabil, pentru că ne bucurăm cu toții de filme și vizionarea lor este întotdeauna o modalitate excelentă de a ne întoarce în trecut și de a re-trăi momente speciale. Dar mai ales pentru că a trebuit să facem faţă unei provocări neobișnuite. Pandemia ne-a deturnat planurile iniţiale, dar ne-a dat şi un subiect de documentar. Unul pe care sperăm că peste ani îl vom urmări cu nostalgie, știind că împreună putem depaşi obstacolele mult mai uşor şi suntem mai puternici.” (prof. Cosmina Almăşan, Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Sibiu, ROMANIA)

 

 11,812 total views,  7 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.