Tel/fax: 0269-210082 (Învăţământ liceal) / Tel: 0269-214781 (Învăţământ primar şi gimnazial)
directiune@cnogsibiu.ro / secretariat@cnogsibiu.ro

Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu a dobândit statutul de școală-pilot-media

Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu a dobândit statutul de școală-pilot-media

În contextul educaţional actual, când elevii sunt bombardaţi de mesaje media care le conturează o imagine despre realitate care nu este întotdeauna corectă, pe lângă dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, dar şi într-o limbă străină, considerăm că elevii au nevoie şi să deprindă competenţe care să le permită să înţeleagă lumea din jurul lor şi să discearnă între realitate şi iluzia prezentată de mass-media. Educaţia media a devenit o mişcare mondială menită să îi ajute pe elevi să devină consumatori avizaţi şi producători responsabili de mesaje media și acest proiect este oportun deschiderii şi apropierii şcolii de realitate. Dezvoltarea gândirii critice, a capacităţii de a identifica şi contracara efectele fenomenului fake-news, din ce în ce mai pregnant în zilele noastre, abilitatea de a construi mesaje cu conţinut şi formă pertinentă, sunt doar câteva din beneficiile pe care această formare le aduce în mediul şcolar.

Începând cu anul școlar 2020-2021, în urma unei selecţii riguroase realiyate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu face parte din ”Programul de educație media” (media literacy). Un grup de șase cadre didactice de Limba și literatura română și discipline conexe a depus candidatura în vederea înscrierii colegiului în acest program, devenind astfel școală-pilot-media, experimentală și de aplicație. Scopul programului este de a pune în aplicare şi de a evalua proiecte de cercetare educaţională, noi modele curriculare şi de carieră didactică, în vederea fundamentării de politici publice la nivel naţional.

Programul de Educație Media: Rezultatele selecției școlilor-pilot-media

“Programul de educație media” este un demers strategic derulat de CJI (Centrul pentru jurnalism independent), prin care concepte de educație media sunt introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor de liceu, în urma unui amplu proces de instruire a profesorilor.

“Programul de educație media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de (în perioada 2017 – 2021): Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România,  Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală, activă, de peste 25 de ani, în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale. S-au schimbat oameni, guverne, practici și amenințări. CJI rămâne promotor al valorilor universale și partener al celor care vor să contribuie la consolidarea unei societăți libere și diverse. 

 5,851 total views,  4 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.